x

דיווח על תקלה

תאור תקלה:
שם:
דואר אלקטרוני:
יצירת קשר
חיפוש באתר

יוגה

  מחבר: דרך חיים אלטרנטיבית

היוגה היא מסורת ארוכת שנים, המבוססת על תרבות המזרח ותורות ההודית-הינדואיסטית בפרט, שמטרתה לחבר בין גוף ונפש ואכן פירוש המילה יוגה הוא 'איחוד' או 'הצטרפות' של מספר גורמים.

היוגה כוללת עבודה פיזית עם הגוף במגוון תנוחות מאמצות וכן הרפיה. התנוחות השונות, המכונות "אסאנות", מתבצעות ברצפים מתמשכים תוך הקפדה על המעבר בין תנוחה לתנוחה ועל השהות בה.

מספר רצפים, כמו רצף "ברכת השמש" הידוע, מתורגלים בהרמוניה כבר מאות (ויש הטוענים אלפי) שנים, אך חלק לא מועט מהיוגה המודרנית המוכרת לנו כיום התפתח כבר במאה ה-19 מתוך חיבור בין היוגה המסורתית של המזרח ועניין הולך וגובר מן המערב בדרך חיים אלטרנטיבית הנשענת גם על עקרונות רוחניים.

גוף ונפש בתרגול היוגה

יוגה שמה דגש על הקשר שבין הגוף הגשמי לנפש (המכונה לעיתים "מיינד" ומתייחסת גם ללא מודע). באמצעות עבודה עם הגוף מפתח המתרגל מודעות למתרחש בפנים בעת התרגול, כאשר הוא מתמקד בנשימות ומנסה לחוש בשינויים המתרחשים בהדרגתיות בגוף, לרבות התחממות השרירים והאצת הדופק.

תחושה נוספת שעולה לעיתים כתוצאה משהות ממושכת בתנוחות היא אי נוחות או כאב. מנקודת מבטה של היוגה, אין להתעלם מהתחושות החזקות שעולות אלא להכיר בהן ולנשום דרכן.

למרות שבאופן אינסטינקטיבי שרירינו מתכווצים בעת כאב, בעת תרגול יוגה אנו מנסים להפנות את הקשב שלנו אליהם ולהרפות אותם על ידי מחשבה, מודעות עצמית והתכוונות.

הרפיה זו תורמת לא רק להפגת תחושת הכאב והארכת השרירים, כי אם מהווה פתח לגישה הוליסטית כלפי כאב, המלמדת אותנו להתמודד עם המצוקות אותן אנו חווים במהלך שגרת היומיום ולהכיר ביכולת שלנו להעביר אותם ובתכונות החולפות שלהן.

הדינמיקה התמידית של היוגה נעה על הציר שבין מתח פיזי להרפיה פנימית, דהיינו מתיחה ושחרור, ובכך מכוונת להראות כיצד למצוא איזון עדין בין מצבים בחיינו.

שיטות תרגול של יוגה

שיטות התרגול הנפוצות במערב הן סוגים שונים של האטה יוגה אשר משלבים בין היתר נשימות (המכונות פראניאמה) וכן סוגים שונים של מדיטציה, הלקוחים בחלקם ממסורות טיבטיות העתיקות.

לאורך השנים התפתחו שיטות שונות של יוגה, הכוללות את שיטת איינגר יוגה (שיטתו של המורה ב.ק.ס. איינגר), ויניאסנה, שיביננדה, אשטנגה (יוגה פעילה, המצריכה סיבולת פיזית), ביקראם יוגה (רצף סדרות המתבצעות בחדר מחומם) ואחרות.

מגמה נוספת שצוברת תאוצה ביוגה של העולם המערבי היא יוגה נשית, המבקשת ליצור חיבור בין תנוחות היוגה השונות לצרכים והתניות של הגוף הנשי, כפי שצמחו לאורך שנים רבות של היסטוריה משעבדת, הריונות, לידות ואמהות.

על הקשר בין יוגה ובריאותנו

ליוגה יש השלכות מפליגות על רבדים שונים בבריאותנו, כפי שמעידים גם מחקרים רבים המעידים על שיפור נפשי ופיזי:

יוגה בישראל

ישראל היא מדינה הרוויה במוסדות ללימודי יוגה. מלבד שיעורים במסגרת סטודיו ליוגה או מורה פרטי, מוצעים ברחבי הארץ קורסים למורי יוגה, קורסי מתחילים ולימוד יסודות התורה העתיקה עליה נשען התרגול.

חלק רב ממורי היוגה בארץ רכשו את הידע והניסיון המקצועי שלהם במסגרת תרגול אינטנסיבי באשרמים ליוגה ומתוך היכרות (לעיתים אף במסגרת לימודים אישיים מדרגה ראשונה) עם מורי יוגה הודיים אשר פיתחו שיטות תרגול המוכרות ברחבי העולם. עקב כך, יש מהם המאמצים אורח חיים ואמונה הינדואית או בודהיסטית במהלך חייהם הפעיל.

מרכזי יוגה פזורים מן הצפון ועד הדרום, כאשר חלק ניכר ממוסדות התרגול הידועים מרוכזים באזור גוש דן. רובם מעניקים אווירה מזמינה ונעימה להיכרות ראשונית ומעמיקה עם תחום מרתק זה.